O Ustanoviteljici

Moja fitnes pot se je začela, ko sem imela 34 let, moja hči Urška pa 12. Takrat sem odkrila svojo strast do vadbe za moč/s težo, ki je rasla in kmalu sem jo spremenila v nepogrešljivo navado, ki je del mene 23 let. Prvi razlog, da sem začela trenirati, je bila kronična bolečina v križu, ki je nastala kot posledica obremenitve na delovnem mestu. Vadba s težo mi je 'neverjetno' pomagala in ob tej prelomnici se je pričelo moje novo potovanje.

Kot tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu, enako velja zame. Vložila sem veliko truda in se mnogo naučila, kar se je obrestovalo. Kot goreča ljubiteljica vadbe s težo treniram vsaj 4-krat na teden po dobro uro, če mi uspe večkrat, toliko bolje. Rezultati so me pripeljali do tega, da bolje razumem človeško telo in kako se odziva na različne programe treninga.

Gibam se približno enako pogosto in intenzivno ne glede na letni čas ter ohranjam telesno težo. Učinke vadbe na telesno sestavo redno merim z bioimpedančnim analizatorjem za analizo sestave telesa. Zelo sem zadovoljna, da je moja biološka starost vedno precej nižja od kronološke, imam dobro simetrijo med mišičnimi pari (levo/desno), ustrezno hidriranost telesa, moja količina maščobne mase je pod povprečjem in količina mišične mase je nad povprečjem.

Z namenom zmanjšanja tveganja za poškodbe večinoma dvigujem, prenašam, spuščam, potiskam, vlečem, nosim ali premikam lažja bremena. Naredim več ponovitev do utrujenosti in dam poudarek na mišično vzdržljivost ter razvoj moči. Vzamem si čas, da vsako potezo izpopolnim, saj skrb za zdravje in s tem povezano preventivno delovanje vedno postavljam na vrh prioritet.

Moram 'potrkati na les', odkar telovadim s težo, nisem potrebovala pomoči fizioterapevta/kineziologa/zdravnika (razen zobozdravnika), saj sem uspešno preprečila tako nastanek večjih nezgod, poškodb in zdravstvenih okvar kot tudi bolezni in stanj.

Moj trening je največkrat sestavljen iz vaj za vse mišične skupine, s katerimi enakomerno razvijam in krepim vse mišice. Najraje imam te 3 vaje:

Poskoki za krepitev srca, ožilja in pljuč, izgradnjo mišic, kurjenje maščobe in čvrste ter lepo oblikovane noge in zadnjico.

Skleci za razvoj in ohranjanje moči prsnih mišic, mišic rok, ramen in tudi trupa.

Plank za učvrstitev trebušnih, hrbtnih, prsnih, ramenskih, stegenskih in zadnjičnih mišic.

Vadba je izredno pomemben del mojega življenja, a skrivnost mojega zdravja in dobrega počutja ne predstavlja le trening s težo. Čeprav mišice niso narejene v kuhinji, ampak z vadbo, je prehrana zelo važna. Namreč, če še tako pogosto in intenzivno treniraš vendar ne uživaš ustreznih živil, ne boš videla mišic, saj bodo skrite pod telesno maščobo.

Čez dan si pripravim 3 obroke bogate s hranili, obrokov nikoli ne izpustim in vedno se najem do sitega. Tako nimam napadov lakote in pretirane želje po sladkem in mastnem. Na ta način ohranjam energijo zase in za ljudi ter stvari, ki jih imam rada.

Jem karseda raznovrstno, naravno in sezonsko hrano, primerno letnemu času. Vsakodnevno zaužijem vsaj 1 topel obrok, ki ga skuham/spečem doma. Rada ustvarjam jedi in si zraven tudi zapojem. 

Sledim naravi in v obroke vključujem veliko kompleksnih ogljikovih hidratov, kamor spadajo na primer krompir, kvinoja, ječmen, rjavi riž, oves, stročnice, živila iz polnozrnate moke in sadje. S tem v telo vnesem dovolj energije za izvajanje telesnih aktivnosti in vzdrževanje življenjskih funkcij.

Uporabljam mnogo prvovrstnih virov beljakovin, kot so vse vrste mesa in rib, lupinarji, stročnice, jajca, mlečni izdelki in oreščki ter semena. Posledično sem hitreje in dlje časa sita, poleg tega pa z zadostno količino beljakovin preprečim, da bi se pričela razgrajevati največja porabnica kalorij, mišična masa.

Zaužijem dobršen delež maščob. Med drugim redno uživam olivno olje, maslo, avokado in ribe, ki mi zagotavljajo optimalno delovanje srca in ožilja ter dobro telesno počutje.

Na srečo nisem alergična na nobeno živilo. Jem popolnoma vse, vendar z ničemer ne pretiravam. Hrane ne uporabljam kot poskusa, da bi izpolnila čustvene potrebe in jem izključno zato, da lahko kvalitetno živim. Nikoli nisem bila na dieti in od zmeraj jem približno enako. Zajtrk pa je moj najljubši obrok dneva.

Verjamem, da sreča ne pade z neba. Za srečo se je treba potruditi. Isto velja za fizično in mentalno zdravje ter dobro počutje. Dobre navade so ključ, ki odpira vrata do samozavesti in ljubezni do sebe. Za vzpostavitev dobrih navad pa so potrebni trdo delo, predanost, doslednost in disciplina.

Um in telo tvorita celoto, v kateri telo sledi umu. Zato je vase zmeraj treba verjeti, se izogibati izgovorom in si prizadevati postati najboljša verzija sebe, ki nikakor ni kopija temveč neprecenljiv original. Prepričana sem, da ustrezna in redna vadba, pravilna prehrana, dober spanec in konstruktivno soočanje s stresom popeljejo v lepše in prijaznejše življenje.

Moja blagovna znamka ROMY Strong je namenjena ženskam, ki si želijo uspešno premagovati izzive in zaživeti (še)boljše življenje. Sprejemanje odgovornosti zase in za svoje odločitve odpira nešteto priložnosti.

Glavna ideja je, da s svojim zgledom spodbujam ostale ženske, da prevzamejo vajeti v svoje roke in pokažejo tako svojo notranjo kot fizično moč.

V ta namen sem ustvarila:

Fit Od Doma, voden 60-dnevni program vadbe za celo telo, ki vključuje vaje za izboljšanje hitrosti, gibljivosti, ravnotežja, koordinacije in natančnosti s poudarkom na vajah za razvoj moči in eksplozivnosti pa tudi vzdržljivosti.

Fit Od Doma nudi orodja in informacije, ki jih potrebuješ za doseganje odličnih rezultatov, na katere si čakala in si jih zaslužiš. Hkrati omogoča, da treniraš kadar koli, prihraniš čas, ne čakaš na fitnes naprave in nisi obremenjena z okolico. Glede na začetno telesno pripravljenost si prilagodiš zahtevnost treninga in transformiraš svoje življenje na višjo raven.

Na voljo sta dva vadbeno prehranska programa, za začetnice (Fit Od Doma) in izkušene (Fit Od Doma 2).

Fit Izziv, celosten 90-dnevni vadbeno prehranski fitnes program za pospešeno izgubo maščobe in učvrstitev telesa, ki je vrhunsko strukturiran, jasen in pregleden program, prinašajoč trajnostne pozitivne rezultate. Izvajaš ga lahko v svojem najljubšem fitnesu ali telovadnici in tudi doma, če imaš opremo za domači fitnes.

Program zajema strokovno zasnovane treninge s fotografijami in navodili za izvedbo vsake vaje, prilagojene 7-dnevne prehranske plane za dvig energije in zaščito pred boleznimi itd., skratka skupaj več sto strani kvalitetnih, bogatih in uporabnih informacij za dolgoročni uspeh.

Na voljo sta dva vadbeno prehranska fitnes programa, za začetnice (Fit Izziv) in izkušene (Fit Izziv 2).

Fit Kuharico z več kot 100 recepti, ki so primerni zlasti za tiste, ki želite jedi kuhati na bolj uravnotežen način ter shujšati ali ohranjati telesno težo. Glavni poudarek je na beljakovinah, saj so bistvene za celično zdravje in igrajo ključno vlogo pri mišični rasti in regeneraciji mišic po vadbi.

Knjiga podpira zdravo prehranjevanje, ki je dosledno in ne popolno, fleksibilno in ne togo, vključuje prostor za tvoja najljubša živila in se prilega tvojemu življenju in ne obratno, ter prinaša dolgotrajne koristi.

Domačo Kuharico, ki zajema preko 100 receptov, med katerimi je veliko tradicionalnih obrokov, prepletenih s kančkom nostalgije.

Obsežno knjigo Prevzgoja Hormonov, v kateri boš spoznala najpomembnejše hormone za ženske in začela razumeti, kako nastajajo in delujejo, na kakšne načine pozitivno ali negativno vplivajo na skoraj vse telesne procese in kaj lahko storiš, da jih optimiziraš.

Namreč hormonsko ravnovesje med drugim spremlja bolj kakovosten spanec, višja fizična in mentalna zmogljivost ter izboljšano čustveno razpoloženje, ohranjanje zdrave telesne teže pa postane mačji kašelj.

Vabim te, da se mi pridružiš na poti do doseženih življenjskih ciljev. Skupaj zmoremo več in skupaj bomo pokazale, kako močne in mogočne smo ter kaj vse lahko dosežemo!