RADA KDAJ KAKŠNEGA POKADIŠ? Spoznaj učinke nikotinske odvisnosti

RADA KDAJ KAKŠNEGA POKADIŠ? Spoznaj učinke nikotinske odvisnosti

Ne glede na to, kako ga kadiš, je tobak nevaren za zdravje. V nobenem tobačnem izdelku ni varnih snovi, od acetona in katrana do nikotina in ogljikovega monoksida. Snovi, ki jih vdihneš, ne vplivajo samo na pljuča ampak na celotno telo.

Kajenje lahko privede do številnih zapletov v telesu in dolgoročnih negativnih učinkov na telesne sisteme. Čeprav lahko kajenje v nekaj letih poveča tveganje za številne težave, so nekateri telesni učinki takojšnji.

Dejansko je tobačni dim skoraj neverjetno škodljiv in varen način kajenja ne obstaja. Če cigareto zamenjaš na primer s cigaro, klasično pipo ali vodno pipo oziroma šišo, se ne boš izognila tveganju za zdravje.

Cigarete vsebujejo približno 600 sestavin, veliko pa jih je tudi v cigarah in pipah. Po navedbah Ameriškega združenja za pljuča te sestavine izgorijo in ustvarijo več kot 7000 kemikalij. Mnoge od teh kemikalij so strupene in vsaj 69 jih je povezanih z rakom.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (kratica NIJZ) pojasni, da je v Sloveniji tobak med dejavniki tveganja najpomembnejši preprečljivi vzrok smrti. Vsako leto zaradi bolezni povzročenih s kajenjem umre skoraj 3.600 prebivalcev Slovenije ali skoraj 10 vsak dan, od teh jih 1/4 umre že pred 60. letom starosti.

V Združenih državah Amerike (kratica ZDA) je stopnja smrtnosti kadilcev 3-krat višja od stopnje smrtnosti ljudi, ki nikoli niso kadili. Center za nadzor in preprečevanje bolezni (angleško Center for Disease Control and Prevention, kratica CDC) pravi, da je kajenje najpogostejši vzrok smrti v ZDA, ki ga je mogoče preprečiti. Čeprav učinki kajenja morda niso takojšnji, lahko zapleti in škoda, ki jih povzroči kajenje, trajajo več let. Dobra novica je, da lahko opustitev kajenja izniči številne učinke.

Tobak je, tako kot kofein in alkohol, večini dobro znani drogi, močno infiltriran v življenje osebe.

Droge so rastline ali substance naravnega ali sintetičnega izvora, ki vplivajo na delovanje osrednjega živčnega sistema in tako učinkujejo na delovanje možganov, spreminjajo zaznavanje, počutje, zavest in vedenje. Deli se jih na 2 skupini in sicer na dovoljene droge, kot so na primer tobak, kofein in alkohol ter na prepovedane droge kot so na primer kokain, amfetamin in heroin.

Aktivna sestavina tobaka je nikotin, ki doseže možgane v nekaj sekundah. Je glavna zasvojljiva substanca tobaka in ima edinstven dvofazni oziroma dvojni učinek.

Razlika med stimulansi (imajo poživilen učinek), sedativi/depresorji (povzročajo omamljenost in imajo sproščujoč učinek) in halucinogenimi substancami (imajo efekt izkrivljene predstave oziroma prividov) ni vedno točno določena. Večina substanc ima namreč zgoraj omenjeni dvojni učinek.

Inhaliran v kratkih potegih ima nikotin stimulativni učinek, medtem ko dolgi in globoki potegi učinkujejo pomirjevalno. Zato je kajenje včasih poživljajoče, včasih pa pomirja in blaži stres. Poleg ostalih, predvsem stimulativnih nevrotransmiterjev oziroma živčnih prenašalcev v možganih, nikotin namreč spodbuja tudi sproščanje endorfinov, ki spadajo med tako imenovane “hormone sreče” in so najverjetneje krivi za visok potencial zasvojljivosti te droge.

Odvisnost od nikotina je telesna, kar pomeni, da redni uporabniki tobaka fizično hrepenijo po tej kemikaliji, in mentalna, kar pomeni, da si uporabniki zavestno želijo občutiti učinke nikotina.

Poleg tega je ta odvisnost tudi vedenjska. Ljudje začnejo redno uporabljati tobak v določenih situacijah, na primer po obrokih ali takrat, ko so pod stresom.

Dejanja, ki jih ponavljaš, dobijo ustaljeno obliko, ki se imenuje navada. Gre za vedenje, ki postane del vsakodnevne rutine. Navade v splošnem obstajajo, ker zagotavljajo ugodnost oziroma priboljšek, ki se ga veseliš. Slabe navade se v možgane zasidrajo, ker služijo biološkim ali čustvenim funkcijam. Pogosto so zatočišče med stresom. Ker tudi slabe navade lahko prinašajo neko ugodnost, jih težje opustiš. Zato pristop “preprosto odnehaj” velikokrat ne učinkuje.

Navada postane odvisnost, ko se oseba ne more obvladovati brez določene substance ali dejanja. Odvisniki od drog bodo tako pogosto naredili karkoli, da dobijo novo dozo. Daljša odvisnost navadno vodi v probleme s partnerjem, službo, finančne težave in mnoge druge tegobe.

Čez čas, preprosta navada kot je cigaret po kosilu možgane “sprogramira” tako, da škodljivo substanco razumejo kot koristno in nujno ob določenem času. Nikotin in druge droge vplivajo na del možganov, ki je zadolžen za “nagrajevanje”, torej tisti, ki možganom pove, da je nekaj prijetno.

Prenehanje s kajenjem, ne glede na to, kako dolgo si kadila, lahko zelo koristi zdravju.

Nikotin ima lahko širok spekter učinkov na možgane, kot so med drugim dvig razpoloženja, zmanjšanje depresije, zmanjšanje razdražljivosti, povečanje koncentracije in kratkoročnega spomina, ustvarjanje občutka dobrega počutja in zmanjšanje apetita.

Nikotin je lahko zasvojljiv tako kot druge droge, vključno z alkoholom, kokainom in morfijem.

Da bi preprečili bolezni, na milijone kadilcev vsako leto poskuša prenehati s kajenjem, vendar posledice odtegnitve nikotina otežujejo opustitev.

Verjetno se strinjava, poleg tega pa je tudi dokazano, da kajenje škoduje zdravju na 100 in 1 način. Odvajanje od kajenja je mogoče celo težja naloga, kot je na primer odvajanje od kokaina, saj je odvisnost od nikotina precej družbeno sprejemljiva odvisnost, kar oteži opustitev kajenja. Podobno je z odvisnostjo od alkohola.

Ker vsako spopadanje z odvisnostjo vzame veliko energije in te spravlja v dodaten stres, je zelo priporočljivo, da v tem, zate težkem, a hkrati čudovitem obdobju za zdravje, kar najbolj lepo poskrbiš zase. Zato je v dotičnem času še toliko bolj pomembno, da ješ raznovrstno hrano, ki je bogata s hranili in čim bolj naravna, kar pomeni, da vsebuje malo ali nič dodanega sladkorja in drugih umetnih snovi.

Znano je, da se nekateri ljudje po prenehanju s kajenjem zredijo, kar je med drugim mnogokrat posledica nezaposlenih rok, ki lahko vodi do poseganja po raznoraznih nezdravih prigrizkih. Slednji po navadi vsebujejo velike količine belega namiznega sladkorja in slabih maščob, kar negativno vpliva na raven sladkorja v krvi, povečuje apetit in uspešno prispeva h kopičenju neželenih kilogramov maščobne mase.

Malo za hec, malo za res, ker, maščoba zelo dobro ve, kako nas ujeziti, se bo navadno nabrala ravno tam, kjer si je niti približno ne želiš, pa naj bo to okoli pasu, na trebuščku, delu stegen in zadnjice, nadlakti, predelu nedrčka … Na tak način, se pravi z neustreznim prehranjevanjem, pridelaš odvečne maščobne obloge, ki jih ne bi bilo treba dobiti.

Zdaj boš slabše razpoložena ne samo zaradi hrepenenja po nikotinu ampak tudi zaradi povišane številke na tehtnici in preozkih hlač. Z ustrezno prehrano lahko med odvajanjem od kajenja zelo vplivaš na občutek lakote, kontroliran kalorični vnos, vitalnost in energičnost ter ohranitev telesne teže ali celo zdravo izgubo odvečnih kilogramov maščobe.

Pri tem ne smeš pozabiti na redno, dovolj intenzivno in zate primerno vadbo oziroma fizično aktivnost, ki je lahko odlična rešitev za zaposlitev rok in vseh ostalih delov telesa, ter sprostitev uma. Telesna vadba je naravnost fantastična pomoč pri odvajanju od nikotina in spopadaju z odtegnitvenimi simptomi. Na ta način lahko slabo navado oziroma odvisnost nadomestiš z dobro navado, ki pa seveda ne sme prerasti v odvisnost. S tem ne boš naredila nič dobrega in ponovno boš dovolila, da pritiski od zunaj in negativna čustva prevzamejo kontrolo nad tabo.

S tem, da hrane ne zlorabljaš kot nekakšnega zdravila oziroma ventila za sproščanje negativnih čustev in stresa ali kot preusmerjevalca pozornosti, ampak ješ zato, da telesu in umu omogočaš optimalno funkcioniranje, in telesu privoščiš ustrezno gibanje in počitek, boš postala manj dovzetna za kakršnokoli odvisnost.

Ljubezen do sebe spodbuja boljšo samopodobo, večjo sigurnost vase, manjšo dovzetnost za stres in večjo sposobnost soočanja s čustvi in kotroliranja le-teh … ter predstavlja ščit pred odvisnostmi, ki le na kratek rok povzročajo ugodje. Na daljše obdobje pa nas oropajo tistega, kar nam je najbolj pomembno, in to so zdravje, socialni odnosi in zaupanje ter spoštovanje do sebe.

"Zavedam se, da je kakovost mojega življenja v mojih rokah. Zato vsak dan poskrbim, da zase naredim nekaj dobrega.
Močna sem, ker se zanašam nase!" 
— Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.