ŽELIŠ OBLIKOVANO IN TONIZIRANO TELO? Začne se pri mišični masi

ŽELIŠ OBLIKOVANO IN TONIZIRANO TELO? Začne se pri mišični masi

Nekateri izmišljeni lepotni ideali stremijo k prepričanju žensk, da nam bo pridobivanje mišic poslabšalo videz, saj bomo postale možate in manj atraktivne.

Še vedno namreč obstajajo stereotipi, ki poudarjajo ideal krhke in vitke ženske figure, ki naj bi odražala senzualnost, milino, zapeljivost, grandioznost in privlačnost. Omenjene cenjene lastnosti pa naj se ne bi skladale z zunanjo podobo ženske, katero obdaja čvrsta in močna mišična masa.

Glede na zgornja prepričanja se je vadbe za moč boljše izogibati, saj ženske lahko hitro postanemo verzija bodibilderke, kar ne izgleda ženstveno in čutno.

Z vidika opisanih klišejev se moramo ženske čim bolj približati izgledu, ki je tukaj in zdaj tretiran kot zlati standard, saj nas bo družba na ta način označila za lepe. Mogoče bo čez pol leta bolj popularna in zaželena drugačna telesna silhueta, ampak trenutno je v trendu nek določen videz in modnim zapovedim je kakopak treba slediti. Takšna pričakovanja v mnogih primerih pomenijo za ženske izjemen pritisk in so škodljiva!

Kot prvo ima vsaka oseba pravico izgledati tako, da se sama kar najboljše počuti v svojem telesu, ne glede na spol, barvo kože, religijo … in kronološka leta. Na ta način je človek bolj zadovoljen in lažje funkcionira tako fizično in mentalno kot socialno in duhovno. 

Kot drugo je pridobivanje mišične mase precej zahteven in dolgotrajen postopek, predvsem za nas ženske. Dnevno v zdravem mladem moškem nastane približno sedem miligramov hormona testosterona, ki je pomemben za povečanje mišične mase in vzdrževanje optimalne teže, kar je dvajset do tridesetkrat več kot pri ženski!

Posledično dame težje pridobivamo mišično maso. V vsakem primeru je dejstvo, da mišice prinašajo ogromno prednosti ne samo za zunanji izgled, temveč tudi za generalno dobro počutje in zdravje. To je objektivna resnica, ki temelji na preverljivih in trdnih podatkih.

Tokrat bomo fokus namenili čvrstemu in toniziranemu telesu. Veliko žensk bi rado imelo tonizirano telo, vendar nimajo ustrezne predstave, kaj to dejansko pomeni. Po tem branju ti bo zagotovo jasno, kam pes moli taco.

Mišica lahko hipertrofira oziroma raste ali atrofira oziroma se zmanjša. Toniziran izgled je kombinacija dovolj nizke ravni maščobe, ki omogoča videz definiranih mišic, ki najprej morajo biti izgrajene. Če mišice na telesu niso dovolj razvite, telo ne more biti tonizirano.

Ne samo, da je slabšalno in poniževalno dojemanje in poimenovanje kogarkoli na podlagi osebnih okoliščin, kamor med drugim spada zunanji izgled, v štartu nesprejemljivo, ampak je povezovanje pridobivanja mišične mase z bodibildersko podobo tudi največkrat popolnoma zgrešeno!

Suho telo je drugačno od močnega, definiranega telesa z veliko skupne puste telesne mase, ki zajema mišice, kožo, vezivno tkivo in organe. V primeru želje po slednjem zunanjem izgledu, ki ga lahko označimo kot toniziranega, se izgradnje mišic lahko zelo veseliš, saj le ta omogoča čvrstost telesa.

Rast mišic lahko dosežeš s kombinacijo primernega treninga s težo in ustrezne prehrane. Velikokrat se zgodi, da ženske, ki bi bile rade tonizirane, pot do tega cilja začnejo s kardio vadbo, majhno količino zaužitih kalorij in minimalnim vnosom beljakovin. Končni rezultat je suho telo brez definicije mišic.

Čvrsta zadnjica in noge, nepovešena koža na rokah in generalno tonirano telo je povsem realen cilj, ki pa je mogoč le z izgradnjo mišic. Na ta način boš videti bolj zdravo, mladostno, počutila se boš bolj energično, samozavestno in bolj boš pripravljena na nove podvige, ki jih v življenju ne zmanjka.

Zato ne čakaj na jutri in treniraj že danes!

"Moje telo je optimalen in zanesljiv stroj, ki ga upravljam s pozitivnimi mislimi. Trdna sem tako navzven kot navznoter in nič me ne ustavi.
Močna sem, ker se zanašam nase!" — Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.