SOOČI SE S SIMPTOMI MENOPAVZE: Na pomoč ti priskoči vadba za moč

SOOČI SE S SIMPTOMI MENOPAVZE: Na pomoč ti priskoči vadba za moč

Čeprav menopavza ni bolezen temveč naravni del življenja, so spremljevalci mene vsekakor vse prej kot prijetni. Hormonske spremembe namreč vplivajo tako na čustvovanje in razpoloženje kot fizično zmogljivost.

Ženske smo res mogočna, potrpežljiva in trpežna bitja, saj se vse življenje soočamo z objektivno težkimi izzivi in menopavza je samo eden izmed teh. V nadaljevanju bom naštela in opisala 3 spremembe v ženskem telesu, ki so hkrati pozitivne in naporne.

Kot prvi primer vzemimo menstruacijo. Mislim oziroma verjamem, da za nobeno damo le ta ne ponazarja nekaj, kar bi prineslo prav dosti veselja v njeno življenje.

Za nekatere vsakomesečna menstruacija predstavlja hude bolečine, ki s seboj prinesejo obsežno krvavenje in posledično utrujenost, izčrpanost ter izmučenost. V slabšem primeru tudi slabokrvnost.

Potem je za mnogo žensk tu nosečnost, porod in materinstvo. To je nedvomno ena izmed ženskih super moči in hkrati tudi trd oreh. Dr. Katarina Marušič Gaser in dr. Simona Vrečič Slabe pravita, da je doživljanje bolečine ob porodu osebna izkušnja in jo porodnice opisujejo zelo različno, večina kot najhujšo bolečino, ki so jo izkusile v življenju do tedaj. Strah pred porodom in bolečino lahko občutenje bolečine še poveča.

Materinstvo je nasploh najbolj zahtevna in časti vredna služba, ki jo zlasti marsikateri predstavnik nasprotnega spola prevečkrat jemlje kot nekaj samoumevnega in podcenjenega, saj to ni poklic, ki se ga opravlja za denar (vsaj načeloma ne). Pa vendar vzgajanje in skrb za otroka ali otroke vsak dan vzameta enormno količino časa, truda in energije.

Po materinskem dopustu navadno sledi vrnitev v plačljivo službo in začne se žongliranje med družino in poklicem, kar je za ženske še eden od velikih zalogajev.

Zlasti mame samohranilke se morajo biti zmožne potruditi preko vseh meja za doseganje zastavljenih ciljev in si obenem znati izboriti čas zase, za svoj mir, svoja veselja, interese in strasti.

Med 50. in 55. letom običajno nastopi menopavza, ki se ji je nemogoče izogniti in traja nekaj let. Kljub temu pa je povsem v moči žensk, da sprejmemo protiukrepe, ki omogočajo lažje soočanje z njenimi simptomi. Dame smo zopet postavljene v položaj, ko moramo biti sposobne, da se spopademo tudi s to preizkušnjo svojega življenja. Ponovno gre za testiranje lastnih zmogljivosti, poguma, trdne volje in neomajnega duha.

Menopavza s seboj prinese znake, kot so vročinski valovi, nočno znojenje, slabši spanec, nihanje razpoloženja, razdražljivost, utrujenost, tanjšanje stene nožnice, suha vagina in zmanjšana želja po spolnosti.

Poleg tega smo ženske v meni podvržene večjemu tveganju za številne bolezni, vključno z, na primer, osteoporozo, debelostjo, kardiovaskularnimi boleznimi oziroma boleznimi srca in ožilja ter sladkorno boleznijo oziroma diabetesom.

Čeprav je omenjene simptome mene težko obvladati, jih lahko redno, zadostno in ustrezno gibanje, pravilno prehranjevanje ter dovolj dolg in kakovosten spanec pomagajo preprečiti ali vsaj ublažiti. Poglej si prednosti, ki jih prinaša telesna dejavnost, tokrat s poudarkom na vadbi s težo.

Fizična aktivnost izboljša življenjsko energijo, pospeši presnovo, skrbi za bolj zdrave sklepe in ostale kosti, zmanjša stres in vpliva na boljši spanec. Kontinuirano gibanje je povezano z boljšim generalnim zdravjem in zaščito pred boleznimi in stanji, vključno z rakom, boleznimi srca in ožilja, možgansko kapjo, visokim krvnim tlakom, diabetesom tipa 2, debelostjo in osteoporozo.

Mnogo ljudi v procesu nabiranja let postane manj telesno aktivnih. Vendar pa je zlasti načrtovana telesna aktivnost, ki vodi do vidnih izboljšav zdravja in splošnega počutja, med in po menopavzi pomembnejša kot kdaj koli prej.

Tukaj ne govorim o vsakršnem gibanju telesa, ki ga ustvarijo skeletne mišice in ki se ga lahko označi kot telesno aktivnost, katere posledica je poraba energije, temveč o redni, ustrezni, primerno intenzivni, strokovni in našim zmožnostim prilagojeni vadbi oziroma treningu.

Med primere fizične aktivnosti uvrščamo sprehod v naravi, kolesarjenje, hojo, ples, vrtnarjenje, gospodinjska dela, hojo po stopnicah in tako naprej, z nizko do zmerno intenzivnostjo.

Vadba pa je posebna in intenzivnejša vrsta telesne dejavnosti, ki je organizirana in sestavljena iz različnih vaj, ki so zasnovane na način, da nas ohranjajo v dobri fizični pripravljenosti. To so vaje za izboljšanje gibalnih sposobnosti, kamor uvrščamo moč, koordinacijo, hitrost, ravnotežje, preciznost, gibljivost in vzdržljivost.

Zlasti trening moči/s težo, imenovan tudi trening proti uporu, je izjemno učinkovit pri ohranjanju ali celo povečanju mišične mase, ki običajno upada s hormonskimi spremembami in starostjo. Vadba za krepitev moči lahko vključuje vaje z lastno težo, s prostimi utežmi, z elastičnimi trakovi, na fitness napravah in vaje z neelastičnimi trakovi (vaje TRX).

Moč je najpomembnejša motorična sposobnost, saj se na podlagi moči razvijejo vse zgoraj omenjene gibalne kompetence!

Če bomo vestno skrbele, da bomo pri močeh, nam bo vsak gib vzel manj energije, močne mišice bodo varovale naše sklepe in skrbele za njihovo stabilizacijo in zmanjšala se bo tako možnost za nastanek poškodb kot njihova resnost, če se vseeno zgodijo.

Po mojem skromnem mnenju je bistvenega pomena, da zlasti med zahtevnimi življenjskimi obdobji, najdemo vsaj eno dejavnost, ki nas veseli, nam daje občutek radosti do sebe in življenja, nam vliva optimizem in nam povzroča občutek notranje sreče, izpolnjenosti, moči ter miru.

Zame je to v prvi vrsti trening proti uporu. Ne samo, da imam s pomočjo te vrste vadbe razvito mišično maso, ki pozitivno vpliva na moj metabolizem, me ščiti pred poškodbami in raznoraznimi boleznimi, ampak se tudi mentalno počutim neprimerljivo boljše, kot sem se, preden sem začela trenirati s težo.

Čas, ki ga namenim krepitvi fizične moči, je največkrat moj najljubši del dneva. In tudi objektivno gledano je to eden izmed najboljših načinov za varovanje splošnega zdravja, protiutež stresnemu in obremenjujočemu življenjskemu slogu ter odlična naložba za kasnejša leta.

Zato ti vadbo (zlasti trening za moč) toplo priporočam in te pozivam k rednemu ter ustreznemu gibanju. Telo in um ti bosta vsekakor dolgoročno hvaležna.

"Verjamem vase in nikoli ne bom obupala nad seboj. Ne predam se. Po vsakem padcu se poberem, vstanem in nadaljujem svoj vzpon in svojo pot naprej do začrtanih ciljev.
Močna sem, ker se zanašam nase!" — Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.