PROCES USTVARJANJA SREČE: Kako jo doseči v vsakdanjem življenju?

PROCES USTVARJANJA SREČE: Kako jo doseči v vsakdanjem življenju?

Sreča je eden najbolj želenih občutkov vsakega človeka, ne glede na spol. Za ženske pa je lahko sreča še posebej pomembna, saj se mnogokrat soočajo z velikimi pritiski (spolni stereotipi, spolna segregacija, neenakost med spoloma, podrejenost žensk), ki lahko motijo ali celo ogrožajo njihovo fizično in čustveno stanje. Vendar pa je sreča nekaj, kar si lahko vsaka ženska zagotovi in si tako izboljša kakovost življenja.

Kaj je sreča?

Sreča je subjektivno stanje, ki ga občutimo, ko smo na splošno zadovoljni s svojim življenjem, imamo dobre občutke, odkrite medsebojne odnose, zadostna sredstva za preživljanje, trdno zdravje ter opredeljen namen in smisel našega obstoja. Iz omenjenega je jasno, da sreča ni le enkratno doživetje, temveč gre za proces, ki zahteva trud in kontinuirano delo na sebi.

Nasveti za povečanje sreče

Bodi hvaležna: Vzemi si čas vsak dan, da se zahvališ za stvari, ki jih imaš. To bo povečalo tvojo optimistično naravnanost in izboljšalo tvoje počutje.

Ukvarjaj se z dejavnostmi, ki te osrečujejo: Sprosti se ob glasbi, branju knjig, hoji v naravi ali ob kateri koli drugi aktivnosti, ki te razveseljuje.

Neguj svoje odnose: Kvalitetni odnosi z družino, prijatelji in partnerjem/partnerko so bistveni za srečno življenje.

Postavi si cilje in se trudi za njihovo uresničitev: To ti bo dalo občutek, da imaš smisel in namen.

Neguj svoje telo: Zdrav način življenja, vključujoč hranilno in energijsko uravnoteženo prehrano in redno ter ustrezno vadbo, lahko izboljša tvoje počutje in poveča samozavest.

Bodi prisotna v trenutku: Osredotoči se na momente in uživaj v njih, namesto da razmišljaš o preteklosti in/ali se fokusiraš na skrbi glede prihodnosti.

Bodi optimistična: Poskusi najti pozitivno plat v vseh situacijah in se osredotoči na rešitve, namesto na probleme.

Dovoli si biti ranljiva: Pusti, da drugi vidijo pristno tebe in se poveži z določenimi ljudmi na globlji ravni.

Ustvari smiselno življenje: Poišči svoj namen in se posveti aktivnostim, ki ti dajejo občutek izpolnjenosti.

Vzemi si čas zase: Redno si rezerviraj čas za negovanje same sebe in za dejavnosti, ki te osrečujejo. To ti bo pomagalo, da se sprostiš in se regeneriraš.

Izrazi svojo kreativnost: Ukvarjanje s hobiji, kot so na primer risanje, slikanje, pisanje ali igranje glasbil, lahko izboljša tvoje počutje in pripomore k manifestaciji tvoje ustvarjalnosti. Obenem ti lahko pomaga pri izražanju same sebe, izboljšanju samospoštovanja in povečanju sreče.

Smej se: Smeh je odličen način za zmanjšanje stresa in povečanje sreče. Poskusi si recimo ogledati smešne videe ali se druži z ljudmi, ki te spravijo v smeh.

Pomagaj drugim: Priskočiti na pomoč ljudem lahko izboljša tvoje počutje in te napolni z občutkom celostnosti. Sodeluj v prostovoljnem delu ali preprosto pomagaj prijatelju ali družinskemu članu v stiski.

Meditiraj: Meditacija je odličen način za umirjanje uma in zmanjšanje stresa. Redna praksa meditacije lahko izboljša tvoje počutje in zmanjša tesnobo.

Nauči se nekaj novega: Učenje novih stvari lahko poveča tvojo samozavest in ti daje občutek ponosa. Poskusi se naučiti nove spretnosti ali se vpiši v tečaj, ki te zanima.

Bodi hvaležna za izzive: Namesto da se pritožuješ nad težavami, ki jih imaš, vzemi prepreke kot priložnosti za osebno rast. Zavedaj se, da problemi prinašajo priložnost za učenje in razvoj.

Odklopi se od tehnologije: Vzemi si čas za odklop od zaslonov in se poveži s seboj ter naravo. Brez telefona/računalnika/tablice/televizije boš bolj prisotna v trenutku in izboljšala svoje počutje.

Bodi prijazna do drugih: Ko smo prijazni do ljudi, smo tudi sami bolj srečni. Poskusi svetovati in prisluhniti drugim, bodi pozorna na njihove potrebe in se potrudi za prijazno besedo ali dejanje.

Oprosti drugim: Zadrževanje zamere in jeze lahko negativno vpliva na tvoje počutje. Poskusi "zakopati bojno sekiro" in se osredotočiti na spodbudne vidike svojega življenja.

Preživljaj čas v naravi: Narava pomaga izboljšati počutje in zmanjšati stres. Sprehod v naravi, kampiranje ali druge podobne aktivnosti ti lahko pomagajo sprostiti um in telo.

Najdi in razvijaj svoje talente in hobije: Poišči dejavnosti, ki te zanimajo in se jih nauči (bolje) izvajati. Razvijanje novih spretnosti in talentov ti lahko prinese veliko zadovoljstva.

Bodi spontana: Poskusi preživeti več nenačrtovanih trenutkov in se pusti presenetiti. Uživaj v spontanosti in prepreči utrujenost od rutiniranega življenja.

Odkrij nove stvari: Poskusi nekaj novega, kot je na primer učenje tujega jezika, kuhanje svojevrstne jedi ali raziskovanje novega mesta, države in kulture. Našteto ti lahko prinese veliko navdušenja in novih izkušenj ter spodbudi tvoj um in ti da občutek, da se razvijaš in rasteš.

Sreča je dragocen del našega življenja in ni nekaj, kar bi morali iskati samo ob posebnih priložnostih. Če se osredotočimo na lepe stvari, si vzamemo čas zase in negujemo svoje odnose, lahko povečamo svojo srečo in izboljšamo kvaliteto svojega življenja. Ne pozabi, da sreča je proces, ki zahteva trud, sprotno delo na sebi in osebno prožnost. Vendar pa se trud obrestuje, saj nas sreča napolni z energijo ter zagonom, da se spoprimemo z izzivi, ki nikoli ne počivajo in jih nikoli ne zmanjka.

Poleg tega je pomembno razumeti, da se sreča ne zgodi kar sama od sebe, temveč jo lahko aktivno ustvarimo. To pomeni, da imamo moč, da vodimo sami sebe. In kdor obvlada svoj um, ta obvladuje svoje življenje. Najboljše od vsega pa je, da nas sreča lahko obkroža tudi v težkih časih in nam pomaga, da lažje prebrodimo stresne situacije in se okrepimo za nove podvige.

Vsi imamo različne ideje in predstave o tem, kaj nas osrečuje. Zato je ključno, da vsak človek najde svojo pot k sreči. Gre namreč za individualno izkušnjo, ki jo lahko doživimo na različne načine. Važno je, da se zavedamo, da smo odgovorni za svojo srečo in da je to nekaj, kar si lahko zagotovimo sami.

Na koncu bi rada poudarila, da je sreča bistvena sestavina polnega življenja. Če se bomo trudile biti bolj srečne, lahko vplivamo na svoje fizično in psihično zdravje, izboljšamo svoje odnose in povečamo svojo produktivnost. Zato si vzemimo čas in naredimo nekaj zase, da si lahko ustvarimo srečnejši in lepši vsakdan.

"Vsak dan znova izberem srečo. 
Močna sem, ker se zanašam nase!" — Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.