OJAČAJ SVOJE KOSTI! Opravljajo celo vrsto zelo raznolikih nalog

OJAČAJ SVOJE KOSTI! Opravljajo celo vrsto zelo raznolikih nalog

 

Novorojenčki imajo okoli 300 kosti. Z leti se nekatere zarastejo in zato imamo odrasli okoli 207 kosti.

Ravne kosti tvorijo lobanjo in ukrivljene kosti prsni koš. Dolge kosti se nahajajo v rokah in nogah, zložene kosti v hrbtenici, majhne kosti v dlaneh in stopalih ter drobne kosti v naših ušesih. Skelet oziroma okostje ti pomaga preživeti in živeti aktivno ter zdravo življenje in opravlja več funkcij.

Kot prvo, kosti varujejo tvojo notranjost. Lobanja se kot čelada ovije okoli možganov. Kletka z rebri ščiti srce in pljuča in prostori med rebri omogočajo, da se prsni koš z vsakim vdihom poveča in zmanjša. Ledvici sta spravljeni pod rebri na zadnjem delu telesa. Jetra se nahajajo pod rebri na desni strani sprednjega dela telesa in vranica pod rebri na levi strani. Vse te organe varuje trden oklep tvojih kosti.

Kot drugo, kosti omogočajo, da se lahko premikaš. Gibalna mišica se običajno pritrjuje na eno izmed kosti, nato poteka prek sklepa in preide v posebno trdno tkivo, imenovano kita. Slednja je pritrjena na drugo kost. Ko se mišica skrči, potegne kito, ki nato potegne eno od kosti, druga pa se pri tem ne premakne.

Velike mišice vlečejo velike kosti in zato lahko hodiš, tečeš, dviguješ in nosiš. Manjše mišice in kosti ti pomagajo pri manjših gibih, kot je na primer pisanje s kulijem in šivanje.

Če stojiš na bosih stopalih in imaš zaprte oči, lahko čutiš, kako se gibljejo vse majhne mišice in kosti v nogah ter ti tako pomagajo ohranjati ravnotežje. Kosti in mišice hrbtenice omogočajo, da stojiš vzravnano, se upogneš z ene strani do druge in se zasučeš v levo in desno.

Kot tretje, v kostnih votlinah se nahaja kostni mozeg. V rdečem kostnem mozgu izdeluješ drobne delce, ki tvorijo kri. Rdeče krvne celice prenašajo kisik, bele krvne celice pomagajo v boju proti patogenim oziroma bolezenskim mikroorganizmom in krvne ploščice oziroma trombociti pomagajo ustaviti krvavitev, če se slučajno porežeš.

Kostni mozeg rdeče barve se nahaja pri odraslih predvsem v ploščatih kosteh, kot je na primer medenica, in v gobastem tkivu okrajkov dolgih kosti, kot je na primer stegnenica. Rumeni kostni mozeg sestoji zlasti iz maščobnih celic in se nahaja v kostnih votlinah v srednjem predelu dolgih kosti.

Kostni mozeg rumene barve ima sposobnost pretvorbe v rdečega. Ta sposobnost se pokaže v primeru velike krvavitve. Tako se poveča krvotvorna zmožnost organizma.

Kot četrto, kosti vsebujejo veliko minerala kalcija in zagotavljajo, da je njegova raven v krvnem obtoku stabilna. 99 odstotkov kalcija v obliki kalcijevih soli se nahaja v zobeh in kosteh. Preostali odstotek kalcija v obliki kalcijevih ionov vsebujejo kri, mišice in zunajcelična tekočina.

Kalcijeve soli dajejo trdnost in strukturo skeleta, omogočajo pokončni položaj telesa in njegovo gibanje.

Kalcij ni samo najpomembnejši gradnik kosti in zob, temveč omogoča tudi normalno krčenje in sproščanje mišic, sodeluje v procesu strjevanja krvi, vpliva na normalni ritem srca in tako naprej. Vrh tega pa veliko pripomore k tvoji naravni lepoti, saj skrbi za lepšo in bolj zdravo kožo, lase in nohte.

Nekatere kosti imajo zelo posebna dela in spadajo med najtrše kosti v telesu. To so na primer kosti čeljusti, ki držijo zobe trdno na mestu, da lahko žvečiš, in slušne koščice, ki posredujejo zvok iz zunanjega ušesa v notranjega, da lahko slišiš.

Tudi potem, ko nehaš rasti v višino, kosti rastejo na druge načine. Ko kosti uporabljaš, le te postanejo močnejše in trše.

Prav zato je vadba izrednega pomena za zdravje kosti. Dvigovanje, prenašanje, spuščanje, potiskanje, vlečenje ali nošenje bremena s človeško silo in tudi hoja, tek, skakanje, preskakovanje in tako naprej, pripomorejo k temu, da se kosti okrepijo in ti zagotavljajo zdravo okostje za celo življenje.

"Iz vsake slabe/naporne/krizne situacije lahko izstopim kot zmagovalka in ne kot žrtev. Vedno se vrnem še močnejša in odločnejša, kot sem bila.
Močna sem, ker se zanašam nase!" — Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.