CILJNA IZGUBA TELESNE MAŠČOBE: Resnica ali še en marketinški trik?

CILJNA IZGUBA TELESNE MAŠČOBE: Resnica ali še en marketinški trik?

Čeprav bi bila izguba maščobe na točno določenem delu/določenih delih telesa za mnoge fantastična rešitev, žal ni mogoča, kar dokazuje kopica znanstvenih študij.

Da razumeš, zakaj ciljna izguba maščobe ni mogoča, se je pomembno najprej podučiti o tem, kako telo topi maščobo.

Maščoba se v celicah nahaja v obliki trigliceridov, ki so formirani s kombiniranjem glicerola s tremi molekulami maščobnih kislin. Gre za vrsto maščob (lipidov) v krvi, ki v primeru zvišanja količine močno povečujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Ti se nato nalagajo v maščobnih celicah, hormoni pa jih med obroki sproščajo, da imaš dovolj energije.

Preden se trigliceridi lahko uporabijo za energijo, morajo biti razstavljeni na omenjen glicerol in maščobne kisline, ki se med vadbo "kurijo" iz katerega koli dela telesa, ne nujno iz področja, katerega ciljaš z določeno vajo ali vrsto vadbe.

Na primer, 6-tedenska študija, opravljena na 24 osebah, ki so izvajale samo vaje za trebušne mišice, ni pokazala zmanjšanja maščobe na trebuhu (Vispute in drugi 2011).

Druga, 12-tedenska raziskava, ki je zajemala 40 pretežkih žensk, je pokazala, da vadba za moč trebušnih mišic ni imela vpliva na izgubo maščobe na trebuhu (Kordi idr. 2015).

Študija, ki se je osredotočila na učinkovitost vadbe za moč za zgornji del telesa, je pokazala podobno. Ta 12-tedenska študija je vključevala 104 udeležence, ki so izvajali le vaje za roke. Raziskovalci so ugotovili, da čeprav je prišlo do zmanjšanja količine maščobe, se maščoba ni stopila le na rokah, temveč po celotnem telesu (Kostek idr. 2007).

Tudi več drugih študij je prišlo do podobnih ugotovitev in zaključka, da zmanjšanje količine maščobe izključno na določenih delih telesa, ni možno (Ramírez-Campillo idr. 2013; Katch idr. 2013; Gwinup idr. 1971).

Čeprav so poskusi in metode "kurjenja" maščobe na točno določenih delih telesa neučinkoviti, ciljno toniranje prinaša koristne rezultate. To pomeni, da lahko izbereš, kateri del telesa bi rada tonirala, učvrstila oziroma oblikovala.

Pri tem je pomembno, da združiš vaje za moč s kardio vadbo. Res je, da mišice izgradiš in oblikuješ z vajami s težo, vendar se s kardiom lahko v krajšem času znebiš maščobnih "povštrčkov". Omenjeno seveda velja v primeru, da zaužiješ manj kalorij kot jih porabiš, saj se v nasprotnem primeru maščoba ne bo topila. Zato je pomembno razumevanje, da je kalorični deficit osnovna zahteva za uspešno hujšanje.

Ko primanjkuje kalorij, telo poseže po zalogah energije, s katerimi razpolaga. Cilj hujšanja je aktivirati maščobno tkivo, ga pokuriti za energijo in se ga znebiti. Pri tem upoštevaj, da je previsok kalorični deficit ravno toliko škodljiv kot prenizek. Med drugim ga enostavno podpreš tako, da zaužiješ dovolj beljakovin in vlaknin iz različnih virov, nadziraš svoje porcije ali če ne piješ kalorij po nepotrebnem. Telesna aktivnost je nujna, zadostni spanec pa je ključ do ohranjanja dobrega zdravja in uspešnega hujšanja.

Če na primer izvajaš veliko vaj za trebušne mišice, bo rezultat predstavljal močnejše trebušne mišice. Da pa bi trebuh oblikovala oziroma bi mišice postale vidne, moraš izgubiti maščobo, pri čemer bistveno vlogo igra prav kalorični primanjkljaj.

Skratka samo z vključitvijo treningov za moč, kardio vadbe in ustreznega načina prehranjevanja so pozitivni rezultati zagotovljeni. Pri tem ne pozabi, da veliko vlogo igrajo tudi omenjen spanec, regeneracija in sprostitev ter bistveni element, ljubezen do sebe.

Da omenim še visoko intenzivno HIIT kardio vadbo oziroma visoko intenzivni intervalni trening, saj dokazano lahko pomaga tako pri izgubi maščobe kot toniranju telesa. Posebnost HIIT-a je, da ga izvajaš ob izredno visokem pulzu, ki se dejansko skozi celoten trening ne spusti pod 150/160 utripov. Prav zato ni nič posebnega, če ti je med ali po treningu HIIT malo slabo, saj je stimulacija tvojega centralnega živčnega sistema zelo visoka. Zato se treninga za moč in HIIT-a ne dela na isti dan.

Vsekakor je pomembno, da se ne osredotočaš le na določene dele telesa, temveč da izvajaš vaje za celotno telo. To je namreč ključno za splošno zdravje in dobro počutje. Prav tako se ne smeš obremenjevati s "popolnostjo", temveč se raje osredotoči na zdrav način življenja in postopno preoblikovanje telesa.

Ne pozabi, da je resnična lepota v raznolikosti. Vsaka oseba ima edinstvene tako zunanje kot notranje lastnosti, ki jih je treba sprejeti in ceniti. Ne primerjaj se s drugimi, temveč se osredotoči nase in na lastno telo, ki je tvoj zavedno dom. Zato ga skrbno neguj in spoštuj.

Obenem imej v mislih, da ni enotnega načina za izgubo maščobe in toniranje telesa, saj je vsaka oseba unikatna in potrebuje prilagojen pristop. Za najboljše rezultate se posvetuj s strokovnjakom za telesno pripravljenost in prehrano ter skupaj poiščita strategijo, ki ti bo pisana na kožo.

Zavedaj se, da sta za doseganje želenih rezultatov potrebna čas in trud. Ne pričakuj takojšnjih sprememb, temveč se osredotoči na dolgoročni proces. Bodi potrpežljiva in ne obupaj, če rezultatov ne opaziš "čez noč". Pomembno je, da se držiš vadbenega načrta in se potrudiš po najboljših močeh.

 

"Vsak dan se opomni: Močna sem, ker se zanašam nase! In imej se rada. To je prva skrivnost do sreče." - Romy

Nazaj na spletni dnevnik

Napišite komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.